Sensomotorinen menetelmä
Sensomotorinen metodi - yksilöllisyyden uusi taso
Aivot ja hermosto säätelevät ja ohjaavat ihmiskehon kaikkea toimintaa. Sensomotoriikka tutkii ja tarkastelee näiden järjestelmien toimintakykyä ja yksilöllisiä ominaisuuksia. Sen taustat ovat sensai-metodissa sekä toiminallisessa neurotieteessä. Sensomotorisille testeillä voidaan selvittää yksilön Sensomotorinen profiili (Action type), refleksijärjestelmän tila sekä Kehon Tiedostamattomat Vaikuttimet (Deep Motivational Drivers). Sensomotoristen testien avulla päästään käsiksi yksilön synnynnäisiin vahvuuksiin, joiden ymmärtäminen auttaa meitä toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla kotona, töissä, harrastuksissa eli jokapäiväisessä arkielämässä.
Ratsastaessa vapaa hermosto antaa sinulle mahdollisuuden kommunikoida hevosen kanssa sujuvammin ja
pääset hyödyntämään teidän vahvuuksianne ratsukkona eri tilanteissa.
Viritä kehosi ja mielesi
Ennen kuin lähdemme liikkeelle, kehomme etsii ns. asentotonuksen, joka valmistaa hermoston tulevaan tapahtumaan. Sen, mikä saa Sinun asentotonuksesi aktivoitumaan, määrittelevät kehon tiedostamattomat vaikuttimet. Vaikuttimia on viisi erilaista, joista meillä jokaisella on kaksi, sisäinen ja ulkoinen tekijä.
Tiedostamattomat vaikuttimet voidaan aktivoida liikkeellä, sanoilla tai jalkapohjan paineen kautta. Jollekin kannattaa ennen valmennusta tai kilpailutilanteessa sanoa ”sinä ymmärrät, mitä sinun tulee tehdä”, toiselle haastaa ”mahdatko pystyä tähän vaikeaan tehtävään” ja kolmannelle korostaa muiden tarvitsevan hänen apuaan. Sisäinen puhekin kannattaa siis kohdistaa omia vaikuttimia herättäväksi.
Vaikuttimet määrittelevät paljon myös sitä, miten näemme eri tilanteita tai miten suhtaudumme asioihin. Toiselle positiivinen tiimihenki on tärkeää, toinen taas näkee tilanteessa kuin tilanteessa lukemattoman määrän ratkaisumalleja.
Sinulle paras tapa toimia
Biomekaniikan lait määrittävät, missä asennoissa ja minkälaisella liikkeellä suoriudumme kustakin tehtävästä parhaiten. Tämän lisäksi ratsastajan kannattaa ottaa käyttöön hermoston potentiaali eli toimia yksilön motorisen profiilin mukaisesti. Kun meillä on käytössä omat vahvuutemme, tehtävän suorittaminen on helpompaa, vaivattomampaa ja vahvempaa. Vastoin omia vahvuuksiammekin toki pystymme toimimaan, mutta 50 megabitin sijaan kannattaa ottaa käyttöön 3 000 000 000 megabittiä hermoston kuljettamaa informaatiota!
Käytännössä säädöt voivat tarkoittaa lantion suuntaa keventäessä, leuan asentoa, jalkaterän asentoa jalustimessa tai katseen suuntaa. Esteratsastaja, selvitä kummalla silmällä Sinun on tärkeää nähdä lähestyttävä este. Jokaiselle ratsastajalle löytyy paras tapa istua!
Ratsastajan turhat liikemallit
Primitiivirefleksien syttyminen ja sammuminen kuuluu ihmisen normaaliin kehitykseen pikkulapsi-iässä. Joskus nämä refleksit voivat kuitenkin jäädä päälle tai aktivoitua uudelleen esim. aivotärähdyksen jälkeen. Tällöin puhutaan hermoston epätasapainotilasta, jolloin viestit aivoista lilhaksiin kulkevat hitaammin tai ne katkeavat. Kaikki turhat liikemallit kuluttavat yksilön voimavaroja ja kuormittavat keskushermostoa.
Turhat liikemallit häiritsevät kehon symmetriaa ja tasapainoa, vartalon jäntevyyttä sekä ylläpitävät kiputiloja. Ne aiheuttavat myös keskittymis- ja oppimishäiriöitä, vaikeuttavat päätöksentekoa ja voivat aiheuttaa arkuutta, hyökkäävyyttä, vaikeuksia olla paikallaan. Turhat liikemallit ovat löydettävissä ja hoidettavissa pois meiltä jokaiselta.
Tervetuloa testeihin oppimaan lisää itsestäsi ja hermostosi potentiaalista!